Cornelis Stinis

Categorie Schaatsenmaker
Naam Stinis, Cornelis
Geboren Krimpen aan de Lek / 21-9-1889
Overleden Rotterdam / 20-2-1954

Beschrijving

Cornelis Stinis is een zoon van de gelijknamige scheepssmid uit Krimpen aan de Lek. In 1891 overlijdt zijn vader. Zoon Cornelis is dan twee jaar oud en is nog te jong om het bedrijf over te nemen. Vandaar dat het bedrijf eerst wordt voortgezet onder de naam Wed. C. Stinis.

Omstreeks 1910 neemt hij de leiding ter hand. Op het hoogtepunt zijn er 14 man in dienst. Er worden naast scheepsbeslag ook schaatsen gemaakt. In de Schoonhovensche Courant van 21 december 1927 adverteert Stinis met: ‘Schaatsenfabriek. Firma Wed. C. Stinis Krimpen aan de Lek Telefoon 26. Groote Voorraad Schaatsen en Sleden. Het beste adres voor Wederverkoopers.’

Als na de krach van 1929 de economie instort, is Stinis binnen een half jaar door al zijn orders heen en zijn er geen nieuwe opdrachten meer. Stinis besluit zich dan geheel te richten op de fabricage van schaatsen, mede om zijn mensen in dienst te kunnen houden. In twee, drie jaar zijn er circa 3000 paar schaatsen gemaakt in twee modellen: het Waddinxveense model (‘boeier’) en de schoonrijschaats.

Van het Waddinxveens model zijn circa 1000 paar gemaakt, en van de schoonrijschaats circa 2000 paar. Bovendien worden er nog enige honderden sleden gemaakt. De beukenhouten stapels worden geleverd door blokmakerij Vermeer. De schaatsen worden vervolgens nog voorzien van een verkoopetiket met de firmanaam.

Echter, goede ijswinters blijven uit en de verkoop loopt slecht. De arbeiders moeten een voor een worden ontslagen en de productie wordt uiteindelijk stopgezet. De voorraad wordt op zolder opgeborgen. Maar het zit Stinis niet mee.

Eerst blijken de schaatsen gewikkeld te zijn in papier, dat niet watervrij is en komen er roestplekken op de schenkels. De schaatsen moeten dan een voor een behandeld worden. Ook zoon Cornelis, die een jaar of 15 is, moet meehelpen. Tot overmaat van ramp dient zich een tweede tegenvaller aan. De schaatsen zijn gevernist door schilder Verzeil, maar deze heeft de vernis gemengd met een lijm. Daardoor laat de vernis snel los. Er komen daarover snel klachten binnen, waarna besloten wordt de hele restantpartij schoon te maken en opnieuw te vernissen. Door deze bewerking hebben de schaatsen ongewild een donkerder kleur gekregen. Pas in de oorlog wordt het laatste paar schaatsen verkocht. Het schaatsenmaken heeft de familie Stinis veel zorgen gegeven. Stinis heeft in die periode bij familieleden schulden moeten maken, die zijn zoon pas in 1947 heeft kunnen aflossen.

De firma Stinis heeft zich daarna ontwikkeld tot een goed lopend scheepsbouwbedrijf. Het wordt geleid door de vierde generatie Cornelis Stinis.

De firma Wed.Stinis kocht bij het handelshuis Sieben&Co Amsterdam diverse malen in Duitsland gemaakte schaatsen in de jaren 1935-1941 zoals genoteerd staat in het verkooporder boek over die jaren.

Bron

Van Glis tot Klapschaats (Wiebe Blauw), 2001

Frits Locher, 2019

Produktie

Type schaats Schoonrijschaats, Waddinxveense schaats
Vestigingsplaats Krimpen aan de Lek
Periode circa 1927 - 1940
Reclame Etiketten

Merktekens

Merkteken schaatsenmaker C.Stinis, Krimpen aan de Lek

Fotogalerij

Schoonrijschaatsen schaatsenmaker C.Stinis, Krimpen aan de Lek
Schoonrijschaatsen schaatsenmaker C.Stinis, Krimpen aan de Lek
Schoonrijschaatsen schaatsenmaker C.Stinis, Krimpen aan de Lek
Schoonrijschaatsen schaatsenmaker C.Stinis, Krimpen aan de Lek
Merkteken schaatsenmaker C.Stinis, Krimpen aan de Lek
Merkteken schaatsenmaker C.Stinis, Krimpen aan de Lek
Waddinxveense schaats schaatsenmaker C.Stinis, Krimpen aan de Lek
Waddinxveense schaats schaatsenmaker C.Stinis, Krimpen aan de Lek
Merkteken Waddinxveense schaats schaatsenmaker C.Stinis, Krimpen aan de Lek
Merkteken Waddinxveense schaats schaatsenmaker C.Stinis, Krimpen aan de Lek

Reclames

Advertentie 1927 schaatsenmaker wed. C. Stinis, Krimpen aan de Lek
Advertentie schaatsenmaker wed. C. Stinis, Krimpen aan de Lek Rotterdamsch Nieuwsblad d.d. 28 december 1927

Krimpen aan de Lek

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina