Luitzen Lantinga

Categorie Schaatsenmaker
Naam Lantinga, Luitzen
Geboren Wergea / 10-3-1874
Overleden Wergea / 4-6-1945

Beschrijving

Luitzen (Luut) Lantinga is een zoon van de schaatsensmid Bonne Lantinga uit Wergea. In 1912 neemt hij de leiding van het bedrijf van zijn vader over. Hij maakt schaatsijzers voor onder anderen A.K. Hoekstra, maar brengt zelf ook complete schaatsen op de markt. Een bekende knecht van Luut Lantinga is Jan Terpstra. Diens broer Sybren Terpstra, die na de Tweede Wereldoorlog de ijzers smeedde bij A.K. Hoekstra, heeft het schaatsensmeden bij Luut Lantinga geleerd. Lantinga ontwerpt in januari 1924 een nieuwe ijsschaaf voor de ijsvereniging Thialf in Heerenveen. Ook maakte hij een schaats voor iemand met een houten been. Op de voetstapel is een dikke houten pin bevestigd die in een holte van het houten been geschoven kan worden.

Bron

Van Glis tot Klapschaats (Wiebe Blauw), 2001

Produktie

Type schaats Gangbare Friese modellen, Veiligheidsschaats
Vestigingsplaats Kerkbuurt
Wergea
Periode 1912 - 1938

Merktekens

Merkteken schaatsenmaker L. Lantinga, Warga

Fotogalerij

Veiligheidsschaats schaatsenmaker L. Lantinga, Warga
Veiligheidsschaats schaatsenmaker L. Lantinga, Warga

Wergea

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina