Veiligheidsschaats

Periode 1899 - 1990
Plaats productie In heel Nederland
Land Nederland

Oorsprong

De oude Friese schaatsen werden gevaarlijk gevonden met hun metalen punten. In 1899 besluit daarom B.Lantinga uit Wergea het puntje van de schaats weg te laten. Omdat deze schaats als veiliger en dus minder ‘stoer’ werd beoordeeld kreeg hij ook wel de naam damesschaats.

Het weglaten van de gesmede punt was op zich niet nieuw, want de Stheemannoor uit 1890 had ook geen punt, maar het ombouwen van de Friese hals met punt tot een ronde houten krul was tot dan niet eerder toegepast.

Omschrijving

De veiligheidsschaats is een Friese schaats of een doorloper, waarvan het ijzer aan de voorzijde in de vorm van een krulletje over het rond gemaakte houtje loopt. Dit betekent dat de veiligheidsschaats geen afzonderlijke toon meer kent. Later wordt de puntloze veiligheidsschaats ook zonder krulletje op de markt gebracht met een rechte bovenkant van de hals.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Fotogalerij

Veiligheidsschaats
Veiligheidsschaats (foto en collectie Frits Locher 2016)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina