Wouter Roskam

Categorie Schaatsenmaker
Naam Roskam, Wouter
Geboren Nijenrode (nu: Breukelen) / 12-6-1896
Overleden Gouda / 6-11-1971

Beschrijving

Zoon van de broodbakker Evert Jan Roskam (1862) uit Nijenrode. Wouter Roskam wordt smid en heeft tot 1930 een smederij in Ouderkerk aan de Amstel. In 1930 koopt hij de oude smederij van Maarten de Rooij van Jacobus van der Heide. Hij zet de traditie van De Rooij voort en bouwt het bedrijf weer langzaam uit. Bij de verkoop wordt bepaald dat de merknaam De Rooij op de schaatsen vermeld moet blijven. Roskam maakt in de jaren dertig zelf een electrisch aangedreven slijpmachine. Tot in de Tweede Wereldoorlog worden door Roskam en zijn zoon E. Jan Roskam (1926) schaatsen gemaakt. Er worden dan Ouderkerker schaatsen, schoonrijschaatsen en Friese schaatsen gemaakt. De houtjes worden geleverd door de houtwarenhandel Noorlander, die aan de Zuidkade zit. De ijzers worden in de smederij in de juiste vorm gesmeed en gehard.

Wouter Roskam heeft ook nog circa drie paar metalen schroefschaatsen gemaakt onder de naam ­Gebr. De Rooij. In 1940 heeft Roskam ook de winkel van Offreins erbij gekocht.

Bron

Van Glis tot Klapschaats (Wiebe Blauw), 2001

Produktie

Type schaats Friese schaats, Metalen kunstschaats, Ouderkerker schaats, Schoonrijschaats, Waddinxveense schaats
Vestigingsplaats Waddinxveen
Periode 1930 - 1940

Merktekens

GEBR.DE ROOY  WADDINXVEEN (er onder)

Fotogalerij

Waddinxveen

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina