Bergambachter schaats

Periode 1750 - 1850
Plaats productie Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht.
Regio’s / plaatsen Provincie Zuid-Holland, Bergambacht
Land Nederland

Oorsprong

Mogelijk als reactie op de onhandige lange krulschaats, waarbij de krul naar voren liep, wordt de krul bij de Bergambachter schaats wel lang gelaten maar meer in verticale richting gebracht. De schaats ontleent zijn naam aan het Zuid-Hollandse dorp Bergambacht in de Krimpenerwaard, waar de schaats in de eerste helft van de 19de eeuw op grote schaal is gemaakt. Dit model kwam zo te zien ook op schilderijen uit eerdere eeuwen voor. Nader onderzoek is gewenst.

De firma Nooitgedagt uit IJlst geeft in verkoopcatalogi in de 20ste eeuw de Waddinxveense schaats consequent de foutieve benaming van Bergambachter schaats.

Omschrijving

De typische Bergambachter schaats behoort tot de krulschaatsen met kortlopende schenkel. De krul is lang en steekt vrij recht omhoog. Het ijzer is dikker en hoger gemaakt, waardoor de schaats geschikt is om mee te zwieren. De stapel is vioolvormig en heeft twee riemgaten.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Fotogalerij

Bergambachter schaats
Bergambachter schaats (foto en collectie Frits Locher 2016)

Schaatsenmakers van dit model

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina