Friese Laagspringer

Periode 1890 - 1930
Plaats productie Friesland, Drenthe en Overijssel
Regio’s / plaatsen Provincie Drenthe, Provincie Friesland, Provincie Overijssel, Wergea, Zwolle
Land Nederland

Oorsprong

Door de toegenomen internationale contacten tijdens hardrijwedstrijden in de loop van de jaren tachtig van de 19de eeuw zagen de Friese rijders in dat de hoge hals van de oude Friese schaats overbodig was. Bovendien rees de overtuiging dat de schaats zo licht mogelijk moest zijn, zodat overbodig hout werd weggelaten. De laagspringer werd waarschijnlijk voor het eerst gemaakt door de firma A.K. Hoekstra in Wergea.

Omschrijving

De Friese laagspringer is in feite een gewone Friese schaats, waarvan de hals laag is gehouden. Meestal heeft de laagspringer ook een uitgewerkt voetblad die aan de schaatsenrijder meer houvast geeft omdat de hak van de schoen tegen de opstaande houtrand komt vast te zitten als de riemen worden aangetrokken. De laagspringer heeft van oorsprong een korte hak, later wordt hij ook met een doorlopende hak gemaakt. De schenkel loopt aan de voorkant langer in horizontale richting door dan die van de Friese schaats.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Fotogalerij

Friese Laagspringer
Friese Laagspringer (foto en collectie Frits Locher 2016)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina