Hartschaats

Periode 1800 - 1900
Plaats productie Noord-Holland
Regio’s / plaatsen Provincie Noord-Holland
Land Nederland

Oorsprong

De hartschaats is een variant op de Friese schaats. Het hartmotief zou verwijzen naar de amoureuze bedoelingen van de schaatser. Er zijn over deze schaats geen schriftelijke mededelingen bekend. Broere (1985) rekent de hartschaats tot de West-Friese schaatsen. Toch wijkt het daarvan af, juist vanwege zijn slanke hals. Hij wordt voornamelijk in Noord-Holland aangetroffen.

Omschrijving

De hartschaats heeft een korte of een doorlopende schenkel, die aan de voorkant eindigt in een gesmeed hartje. De voetstapel is recht. Vaak is in de voetstapel ter hoogte van de tenen eveneens een hartvorm gesneden. De onderkant van de voetstapel is soms over de hele lengte voorzien van evenwijdige kerflijnen. Het hartmotief op de stapel wordt ook wel aangetroffen bij Zuid-Hollandse schaatsen, maar daar ontbreekt het gesmede hartje op de punt van de schenkel. Deze moeten daarom niet tot de hartschaatsen worden gerekend.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Fotogalerij

Hartschaats
Hartschaats (foto en collectie Frits Locher 2016)
Hartschaats
detail Hartschaats

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina