Windwijzer Boele de Vries

Plaats Rolde, Nederland
Kunstenaar -
Datum onthulling -

Beschrijving

Beschrijving: Plat stalen, zwart geschilderde schaatser. De schaatser staat op één been en heft andere been hoog op. De armen zijn kort lang het lichaam gebogen. De schaatser geeft de indruk net gestart te zijn. Onder de schaatser de windwijzer zelf, daaronder een kruis met de letters van de windrichtingen.

Achtergrond informatie:  In het huis woont de schaatser Boele de Vries. Hij heeft op zijn houtjes zijn huis bijeen geschaatst en daarom prijkt op het dak een schaatser.1

"Boele de Vries is geboren in 1929 in Kloosterveen. Werd negen keer Drents kampioen op de kortebaan (één keer bij de jongens, één keer bij de junioren en zeven keer bij de senioren). Bij het Nederlands kampioenschap werd De Vries twee keer vijfde. Hij stapte pas in 1969 over van houten schaatsen op Noren en kwam achteraf tot de conclusie dat hij dat veel eerder had moeten doen."2

“Hij is begonnen in de 50-er jaren met Sjoerd Zeldenthuis, Klaas Poepjes, Nan Rotgans en noem maar op. Daarna heeft hij gereden tegen Geert Regts, Eppie Bleeker, Piet de Boer, Lieuwe de Boer en zelfs nog tegen Arjen Dijkstra, Jan Ykema en Geert Kuiper. Zijn laatste wedstrijd was in februari 1979 in Stiens, toen was hij vijftig en eindigde hij nog als 10e. In oktober van dat jaar brak hij zijn been en was het gebeurd. 

Kortebaanlegende Boele de Vries uit Rolde was in zijn tijd een echte publiekstrekker. Wanneer men wist dat hij aan de start zou verschijnen, reed een omroeper door het dorp en stonden diezelfde dag wel duizend mensen langs de kant. Boele de Vries streed zelf altijd om de eer. Winnen was voor hem het allerbelangrijkste en daarvoor ging hij tot het uiterste. Valse starts kwamen in die tijd nog veelvuldig voor. “Sommige mensen zeggen dat mijn record zo’n 20-25 is. En ik moet toegeven dat naar mijn idee die starters er ook eigenlijk voor niks stonden. Maar ze gaven mij de gelegenheid het zo te spelen.” “Ik was eigenlijk altijd wel vrij vlot met de start en wist dan met steeds langere streken snelheid te maken. Gerard Maarse zei wel eens: ‘Jij gaat in het begin zo hard dat we halfweg al niet meer bij je kunnen komen, omdat we te ver achterliggen.’ Je maakt natuurlijk ook vanuit de start je snelheid.” 3

Locatie

Balloërstraat 4 in Rolde, achter op het dak van het huis.

Precieze locatie via Google maps: Schaatsbeelden in de openbare ruimte

Windwijzers met schaatsen:

GPS: 52.99277, 6.6378

Bron

  1. Met dank aan A. Veenstra voor informatie En S.Veenstra voor de foto (email naar M.van Klaveren dd 22-06-2020, En email dd 01-07-2020 van A. Veenstra )
  2. Geheugen van Drente: Boele de Vries
  3. Schaatsen.nl: febr 2012: Bianca Beemer: 'Heb nog nooit een slechte pupil...

Fotogalerij

Rolde - Windwijzer Boele de Vries
Foto: Sytske Veenstra (06-2020)
Rolde - Windwijzer Boele de Vries
Foto: Sytske Veenstra (06-2020
Rolde - Windwijzer Boele de Vries
Foto: C. van Staaveren (8-10-2020)
Rolde - Windwijzer Boele de Vries
Foto: C. van Staaveren (8-10-2020)

Rolde

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina