Schaatsenmakers en -verkopers Scandinavië

 

Auteur Niko Mulder
For the ENGLISH translation click here

In de Scandinavische landen wordt al eeuwen lang geschaatst. Hoewel de geschiedenis van de schaats er niet zover terug gaat als in Nederland, wijkt de ontwikkeling die de schaatsenmakerij er door heeft gemaakt in veel opzichten sterk af van andere schaatslanden. Het levert een boeiend verhaal op, dat in chronologische volgorde wordt verteld.

Elk artikel beslaat een periode (zie het keuzemenu hieronder) en bestaat uit drie hoofdstukken: Algemeen, Modelontwikkeling en Schaatsenmakers.

 

Opmaak

Specifieke toelichting op een thema staat in een kader met een grijze achtergrond.

 

Detailinformatie over schaatsen staat in een tabel met een gele achtergrond.

                                         

                                              

Noten staan in pop-ups.1 Schuif met de cursor over de lichtblauwe nootaanduiding om de inhoud zichtbaar te maken.

Koppelingen, bijvoorbeeld van de plaatsnaam Stockholm naar een kaart in Google Maps, zijn eveneens lichtblauw. De kaart wordt getoond in een afzonderlijk scherm.

Het spreekt allemaal wel voor zich.

 

Disclaimer

Mijn onderzoek naar de geschiedenis van het Scandinavische schaatsen en de schaatsmakerij vond hoofdzakelijk plaats in de jaren 2001-2003. Helaas zijn veel internetbronnen uit die tijd nu niet meer beschikbaar.

 

Veel plezier met lezen. Correcties en aanvullende informatie kunnen worden doorgegeven via de knop 'Informatie toevoegen?' op de donkerblauwe balk onderaan het scherm. Bij voorbaat hartelijk dank.

Bovenkant van de pagina