Hendrik Willem Blaauw

Categorie Schaatsenmaker
Naam Blaauw, Hendrik Willem
Geboren Akkrum / 23-1-1890
Overleden Doesburg / 8-12-1960

Beschrijving

Hendrik Willem Blaauw wordt net als zijn vader timmerman van beroep. Vermoedelijk maakt zijn vader in de winterperiode ook schaatshouten. Blaauw treedt op een gegeven moment in dienst als houtzetter bij de schaatsenfabrikant Ruiter in Akkrum. Hij brengt het bij Ruiter tot voorman. Zijn zoon Willem wordt eveneens opgeleid tot timmerman. Willem zit op school in Akkrum met onder andere een jongen Nijdam, die later zelf een schaatsenfabriek begint. Hij werkt in de winter van 1930 bij Ruiter, maar dan in de lakafdeling.

Nadat de schaatsen in een dompelbad zijn geweest, worden ze aan fietsspaken opgehangen om te drogen, waarna de fijne glanslak wordt opgebracht.

In 1931 verhuist het gezin Blaauw naar Doesburg, waar Blaauw gaat werken bij zijn broer, die een houtconstructiebedrijf heeft van kunstmestmagazijnen aan de Contre Escarpe, buiten de stadswallen aan de IJssel. In de winter, als het werk stil ligt, begint hij eerst schaatsen te slijpen, later ook houten te zetten.

In 1933 komt hij met Pieter de Jong (stikkene Pieter) uit Terhorne overeen, dat deze hem schaatsijzers levert, zodat er complete schaatsen gemaakt kunnen worden. Samen met zijn zoon Willem en een knecht maakt hij in de periode 1933-1936 zo’n 30.000 paar schaatsen van de gangbare modellen in die jaren. De koninginneschaats wordt geleverd met oranje garnituur.

Op de schaatsen wordt een etiket aangebracht met een zwierende schaatser in pofbroek.
Als fabrieksmerk gebruikt Blaauw de naam Oldehove-Doesburg. De naam verwijst naar de bekende Leeuwarder toren de Oldehove en is onmiskenbaar een hommage aan het ‘heitelan’. De schaatsen worden gemaakt in de werkplaats van het bedrijf van zijn broer.

In het midden van de jaren dertig volgt er een serie kwakkelwinters en stapelt de voorraad zich op. Als Willem in 1936 in militaire dienst gaat, wordt de schaatsenmakerswerkplaats gesloten.
In de strenge winter van 1939-1940 raakt men de hele voorraad in een keer kwijt.
Tot 1940 blijft Blaauw bij zijn broer werken. In en na de oorlog gaat hij werken bij Ferrocal in Doesburg, een bedrijf in asbestfabricage, dat zich later ontwikkelt tot een fabriek van luchtkanalen. Hij wordt uiteindelijk technisch directeur.

 

Zie ook Willem Blaauw - Doesburg

Bron

Van Glis tot Klapschaats (Wiebe Blauw), 2001
Streekmuseum De Roode Toren, Doesburg, 2022

Produktie

Type schaats Friese doorloper, Friese schaats, Schoonrijschaats, Veiligheidsschaats, Vissering-Ruiter of Koniginneschaats, Waddinxveense schaats
Vestigingsplaats Contre Escarpe
Doesburg
Periode 1933 - 1936

Merktekens

Merkteken schaatsenmaker H.W. Blaauw, Doesburg

Fotogalerij

Foto Interieur van de schaatsenmakerij van H.W. Blaauw in Doesburg
Foto Interieur van de schaatsenmakerij van H.W. Blaauw in Doesburg Collectie Streekmuseum De Roode Tooren, Doesburg
Schaatsmodellen schaatsenmaker H.W. Blaauw, Doesburg
Schaatsmodellen schaatsenmaker H.W. Blaauw, Doesburg Bron: Streekmuseum De Roode Tooren, Doesburg
Friese schaats schaatsenmaker H.W. Blaauw, Doesburg
Friese schaats schaatsenmaker H.W. Blaauw, Doesburg
Merkteken schaatsenmaker H.W. Blaauw, Doesburg
Merkteken schaatsenmaker H.W. Blaauw, Doesburg
Friese laagspringer schaatsenmaker W. Blaauw, Doesburg
Friese laagspringer schaatsenmaker W. Blaauw, Doesburg
Merkteken Friese laagspringer schaatsenmaker W. Blaauw, Doesburg
Merkteken Friese laagspringer schaatsenmaker W. Blaauw, Doesburg
Waddinxveense schaats schaatsenmaker W. Blaauw, Doesburg
Waddinxveense schaats schaatsenmaker W. Blaauw, Doesburg
Merkteken Waddinxveense schaats schaatsenmaker W. Blaauw, Doesburg
Merkteken Waddinxveense schaats schaatsenmaker W. Blaauw, Doesburg

Reclames

Advertentie 1936 schaatsenmaker H.W. Blaauw, Doesburg
Advertentie schaatsenmaker H.W. Blaauw, Doesburg De Graafschapbode d.d. 12 februari 1936 schaatsenfabriek De Oldenhove Doesburg
Advertentie 1938 schaatsenmaker H.W. Blaauw, Doesburg
Advertentie schaatsenmaker H.W. Blaauw, Doesburg De Graafschapbode d.d. 23 december 1938 schaatsenfabriek De Oldenhove Doesburg

Doesburg

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina