IJsselmonderschaats

Periode 1875 - 1930
Plaats productie Zuid-Holland. Westelijk deel van de Alblasserwaard, IJsselmonde, Hoekse Waard, Voorne-Putten.
Regio’s / plaatsen Regio Alblasserwaard, Regio Hoeksche Waard, Regio IJsselmonde, Regio Voorne-Putten, Provincie Zuid-Holland
Land Nederland

Oorsprong

Een geheel eigen model krulschaats is ontwikkeld op de Zuid-Hollandse eilanden en waarden. Het is een overgangsvorm van de traditionele krulschaats met vioolstapel naar het Friese model.

Omschrijving

Het betreft een krulschaats met een in de lengterichting platte krul. Het ijzer is doorlopend. Kenmerkend is de afronding van het ijzer aan de achterzijde met een recht vlakje. De voetstapel is vrijwel recht en loopt meestal naar achter heel langzaam smaller uit. De voetstapelheeft drie riemgaten. Bij de aanzet van de krul, waar het ijzer het hout verlaat, zijn meestal kleine schuine streepjes op het ijzer aangebracht.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Fotogalerij

IJsselmonderschaats
IJsselmonderschaats (foto en collectie Frits Locher 2016)
IJsselmonderschaats
detail IJsselmonderschaats

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina