Grafmonument Inga Artemova

Plaats Moskou, Rusland
Kunstenaar -
Datum onthulling circa 1966

Beschrijving

Beschrijving: Platte witte marmeren asymmetrische stele, waarin op ware grote een bas-reliëf van Inga als schaatser is gehouwen, de randen zijn ruw. De plaats staat op een dikkere voet van hetzelfde materiaal. Het wordt omgeven door een hek.4 Het bas-reliëf beeldt Inga uit in de bocht. Rechterarm zwaait naar achter, linker is voor de borst. Linkerbeen is in afzetfase.

Opschrift: И́нга Артамо́нова, ????????, 1936-19664

Achtergrond informatie:

Inga Grigorjevna Artamonova (Russisch: И́нга Григо́рьевна Артамо́нова). Moskou, 29 augustus 1936 - 4 januari 19661

Geëerd Master of Sports of the USSR (1962), meerdere malen kampioen van de USSR, wereldkampioen. Meerdere malen wereldrecordhouder. Ze was de eerste in de geschiedenis van het schaatsen die in 1957, 1958, 1962 en 1965 de titel van viervoudig wereldkampioen (op alle afstanden) won, meervoudig kampioen en recordhouder van de USSR.2 Door selectiecriteria zoals die in de USSR werden gehanteerd, mocht ze niet uitkomen op de Olympische spelen.5 Ze is ook bekend onder de naam Inga Voronina.1

Ze stierf tragisch, ze werd uit jaloezie gedood door haar eigen echtgenoot, de schaatser Gennady Voronin.2 Er zijn veel intriges rond het huwelijk en hun situatie.6 Zie ook grafmonument Gennady Andreevich Voronin.

Locatie

Vagankovskoye-begraafplaats (Ваганьковское кладбище) in Moskou, Sergeya Makeeva St 15.

Terwijl je de begraafplaats betree, is aan je rechterkant waar Vladimir Vysotsky begraven ligt . Links van Vysotsky's graf is het graf van een journalist Vladislav Listyev. Loop langs het graf van Listyev vooruit, tot het einde van dit segment. Sla rechtsaf de weg op. Na slechts een paar stappen naar voren te hebben gelopen, is aan de rechterkant het graf van Inga Artamonova. 3

Precieze locatie via Google maps: Schaatsbeelden in de openbare ruimte

Grafmonumenten van schaats(st)ers:

Schaatskunst in Moskou:

GPS: 55.7687, 37.55311

Fotogalerij

Moskou (Rusland)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina