Grafmonument Ole Olsen

Plaats Oslo, Noorwegen
Kunstenaar -
Datum onthulling circa 8-1924

Beschrijving

Beschrijving: 

Granieten grafmonument van 2,5 meter hoogte. Er is een rond vlak met daarin een (bronzen?) reliëf met het hoofd van Ole Olsen (met schaatsmuts?), daaronder 2 vlakken uitgehakt met daarin de teksten.

Opschrift:

In bovenste tekstvlak: Skøiteloperen Ole Olsen, fodt 29 januar 1896, dod 3 januar 1924

In onderste tekstvlak: Reist av Norges Idrettsmenn

Achtergrond informatie: Ole Olsen vertegenwoordigde Kristiania Skøiteklub, later Kristiania Idrettsforening. Hij pakte zilver in het Europees Kampioenschap in schaatsen (allround) in 1922 en won NM in schaatsen (allround) 1921 en 1923. Hij pakte brons in de NM in 1920.

Ole Olsen stierf aan tuberculose vlak voor de eerste Olympische winterspelen in 1924, een kampioenschap waaraan hij had moeten deelnemen.

In het voorjaar van 1923 werd bij Ole tuberculose vastgesteld. Een landelijke inzamelingsactie was om geld te geven voor een sanatoriumverblijf voor hem. Helaas was de ziekte dodelijk. 'Op 3 januari 1924 stierf "Kleine Ola", na een verschrikkelijke hel van pijn. Hij ontving een waardige begrafenis op Nordre Gravlund. Voor het ingezamelde geld werd een bauta boven hem opgericht in Nordre Gravlund. Het is ongeveer. 2,5 meter hoog met een reliëf van Ole. Bij de onthulling van de bauta, die plaatsvond in augustus 1924, waren er meer dan 3.000 mensen die de laatste eer wilden bewijzen aan de schaatser die "qua populariteit kon vergelijken met Oskar Mathisen zelf", zoals er over Ole werd gezegd.'2

Fotogalerij

Grafmonument Ole Olsen - Oslo
© Foto: Stig Rune Pedersen (1)

Oslo (Noorwegen)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina