Street Art Rusten bij een koek en zopie

Plaats Leeuwarden, Nederland
Kunstenaar Roy Schreuder
Datum onthulling 2021

Beschrijving

Beschrijving: Terra kleurige stencil op een elektriciteitskastje van 3 kinderen die in warme kleren met mutsen iets drinken (warme chocolademelk?). Tussen de kinderen lijkt een schaats zichtbaar.

Achtergrond informatie: 

Het beschilderde elektriciteitskastje maakt deel uit van de Street Art Wandeling: Transvaal-, Bonifatius- & Rengersparkwijk van 'A guide to Leeuwarden'. Op de kastjes ontdek je beroemde personen, vogels en historische afbeeldingen. Deze wandelroute is ongeveer 4,5 km lang.

Er zijn in deze route nog 2 andere schaatsgerelateerde Street Art kastjes te vinden: Street Art Karst Leemburg, Street Art Schaatswedstrijd om de Gouden Bal1.

Het elektriciteitskastje staat in de buurt 'die vroeger het IJsbaankwartier werd genoemd. In 1886 kocht de ‘Vereniging de IJsclub’ naast dit kastje een stuk land om een ijsbaan aan te leggen omdat het steeds minder vaak mogelijk was om op de grachten schaatswedstrijden te houden. In de zomer werd de ijsbaan gebruikt voor atletiek, badminton, voetbal en vanaf 1959 huurde de vvv het zelfs om er een camping te runnen. Omdat de ijsbaan wat lager lag, bleek het niet de ideale plek om je tent neer te zetten als het regende. Als er in 1979 een overdekte ijshal in Leeuwarden komt, valt het doek voor de ijsbaan.
Ter nagedachtenis aan de oude ijsbaan heeft Roy Schreuder dit kastje voorzien van een afbeelding van drie kinderen die uitrusten bij een koek-en-zopie. De originele foto is in 1925 gemaakt.1

Roy Schreuder maakt kleinere, realistische schilderingen vooral met stencils. Dit is een techniek die vergelijkbaar is met zeefdrukken. Er wordt per kleurlaag een uitsnede gemaakt en vervolgens worden de schilderingen op locatie per kleur opgebouwd. Dit type schildering is erg bewerkelijk en is daarom vooral geschikt voor kleinere oppervlakken zoals elektriciteitskasten (of op doek).2

Bron

  1. Henk, Charlotte en Christina gidsen van 'A Guide to Leeuwarden', Street Art Wandeling: Transvaal-, Bonifatius- & Rengersparkwijk

Fotogalerij

Street Art Rusten bij een koek en zopie - Leeuwarden - Roy Schreuder
Foto: C. van Staaveren (28-10-2021)
Street Art Rusten bij een koek en zopie - Leeuwarden - Roy Schreuder
Foto: C. van Staaveren (28-10-2021)
Street Art Rusten bij een koek en zopie - Leeuwarden - Roy Schreuder
De achterkant is veel minder leuk Foto: C. van Staaveren (28-10-2021)

Leeuwarden

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina