Street Art Schaatswedstrijd om de Gouden Bal

Plaats Leeuwarden, Nederland
Kunstenaar Roy Schreuder
Datum onthulling 2016

Beschrijving

Beschrijving: Met stenciltechniek gemaakte afdruk van een foto van de vrouwenschaatswedstrijd om de Gouden Bal uit 1954. De kleur is in blauwgroene tinten.

Achtergrond informatie: 

Het beschilderde elektriciteitskastje maakt deel uit van de Street Art Wandeling: Transvaal-, Bonifatius- & Rengersparkwijk van 'A guide to Leeuwarden'. Op de kastjes ontdek je beroemde personen, vogels en historische afbeeldingen. Deze wandelroute is ongeveer 4,5 km lang.

Er zijn in deze route nog 2 andere schaatsgerelateerde Street Art kastjes te vinden:Street Art Karst Leemburg, Street Art Rusten bij een koek en zopie.1

Het elektriciteitskastje is 'een foto van de vrouwenschaatswedstrijd om de Gouden Bal uit 1954. De winnares was Martha Wieringa en zij was de eerste winnares van de Gouden Bal. De wedstrijd werd hier echter al vele jaren gehouden en werd toen altijd ‘Achter de Gouden Bal’ genoemd. Op de hoek van de Noordersingel en de Singelstraat stond namelijk een herberg met de naam ‘De Gouden Bal’. De schaatswedstrijd vond dus plaats achter de Gouden Bal.
Toen de IJsclub in 1886 naar een nieuwe ijsbaan aan de Bleekerstraat verhuisde, werd de Nieuwe Leeuwarder IJsclub opgericht om alleen bij strenge winters, als de Leeuwarder stadsgracht aan de voet van de Oldehove bevroren was, een schaatswedstrijd te houden. In 1947 werd besloten om ook echt voor een gouden bal te schaatsen. 1954 was de eerstvolgende winter dat dit ook echt kon.'1

Het elektriciteitskastje met Street Art Karst Leemburg, staat op het kruispunt waar voorheen de herberg 'De Gouden Bal' was.

Roy Schreuder maakt kleinere, realistische schilderingen vooral met stencils. Dit is een techniek die vergelijkbaar is met zeefdrukken. Er wordt per kleurlaag een uitsnede gemaakt en vervolgens worden de schilderingen op locatie per kleur opgebouwd. Dit type schildering is erg bewerkelijk en is daarom vooral geschikt voor kleinere oppervlakken zoals elektriciteitskasten (of op doek).2

Bron

  1. Henk, Charlotte en Christina gidsen van 'A Guide to Leeuwarden', Street Art Wandeling: Transvaal-, Bonifatius- & Rengersparkwijk
  2. Roy Schreuder, Stencils

Fotogalerij

Street Art Schaatswedstrijd om de Gouden Bal - Leeuwarden - Roy Schreuder
Foto: C. van Staaveren (28-09-2021)
Street Art Schaatswedstrijd om de Gouden Bal - Leeuwarden - Roy Schreuder
Foto: C. van Staaveren (28-09-2021)
Street Art Rusten bij een koek en zopie -Leeuwarden - Roy Schreuder
Geen kunst aan de achterzijde Foto: C. van Staaveren (28-09-2021)

Leeuwarden

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina