Klemschaats

Periode 1930 - 1950
Plaats productie In heel Nederland incidenteel. Met name gemaakt door de grotere fabrikanten in Friesland.
Land Nederland

Oorsprong

Voor de bevestiging van de schoen aan de schaats was reeds in het begin van de 19de eeuw gezocht naar een manier waarbij om riemen en linten te vermijden en geen schroeven in de schoen te hoeven draaien.

In 1836 maakte H.W. Walther uit Den Haag reeds schaatsen waarbij een pin door de hak van de schoen de schoen aan de schaats klemde. De pin was eenvoudig te verwijderen. Waarschijnlijk had Walther zich laten inspireren door een ontwerp van de Engelsman James Cobbing uit 1830.

Rond 1850 werden in Engeland en Duitsland schaatsen gemaakt die de schoen met een klemsysteem vasthielden. De vinding werd in het buitenland veelvuldig toegepast, maar in Nederland pas in de jaren dertig van de 20ste eeuw als hier de metalen schaatsen in productie worden genomen.

Omschrijving

Het betreft een geheel metalen kunstschaats, die voorzien is van beweegbare klemmen bij de hak en aan de voetplaat. Met behulp van een sleutel kunnen de klemmen dichter bij elkaar gebracht worden zodat de schoen tussen de klemmen vast komt te zitten.

Bron

Van Glis tot Klapschaats, 2001

Fotogalerij

Klemschaats
Klemschaats (foto en collectie Frits Locher 2016)

Informatie of foto’s toevoegen?

Oude schaatsen

Heeft u aanvullingen en/of wijzigingen in de op deze pagina geboden informatie? Of heeft u misschien foto’s of ander beeldmateriaal over dit onderwerp? Gebruik dan ons reactieformulier om ons uw informatie toe te sturen. We horen graag van u!

Informatie toesturen

Add information or photos?

Oude schaatsen

Do you have additions and/or changes to the information provided on this page? Or do you perhaps have photos or other images about this subject? Then use our response form to send us your information. We would like to hear from you!

Send information
Bovenkant van de pagina