Schaatskunst in de openbare ruimte

 

For the ENGLISH translation click here

Schaatsbeelden worden al sinds 1325 vast gelegd, in eerste instantie in tekeningen, prenten en schilderijen, maar al snel ook in 3D, al zullen ze dat toen nog niet zo genoemd hebben. De verzameling hier getoond (klik op de afbeelding hieronder) gaat over alle meer permanente kunstzinnige beelden in de openbare ruimte. Het gaat daarbij om platte en 3D voorwerpen die schaatsers voorstellen: Schaatsers die hardrijden op de schaats. Beelden van ijshockeyers of kunstijsdanser(s/essen) zijn niet opgenomen.

Het oudste nu opgenomen beeld is uit 1662, maar de meeste beelden zijn de laatste decennia geplaatst. Beelden zijn te vinden van Friesland tot Noord-Korea en van Oslo tot Suwa, maar tot nu toe wel altijd op het noordelijke halfrond. Ze zijn te vinden op zeer voor de handliggende plekken als Bislett (zelfs twee), maar ook in de metro in Londen én Moskou. Van windwijzers tot grafstenen, van glas in lood tot bronzen beeld, je vindt een grote verscheidenheid in al deze schaatskunst.

Niet opgenomen in deze lijst zijn beelden die zich in musea bevinden en logo's die op verenigingsgebouwen staan. Schaatskunst in kerken, ijsbanen of kroegen worden wel meegenomen als het vaste onderdelen van het interieur zijn.

We proberen van alle beelden fotomateriaal op te nemen, maar hebben daarvoor toestemming nodig. Kom je dus in de buurt van een beeld wat nog geen foto op deze site heeft, of nog beter, nog niet bekend is op deze site: Maak zelf foto's en stel ze beschikbaar!

Wil je langs een of meerdere kunstwerken een route maken, dan kan je gebruik maken van de Google map: Schaatskunstwerken in de openbare ruimte

Heb je vragen, of wil je foto's of kennis delen, neem dan contact op met Caroline van Staaveren

Schaatskunstwerken in de openbare ruimte (Google maps)

Je kunt in- en uitzoomen op de diverse icoontjes. Ook kan je schuiven naar andere landen.

Klik je op dit icoon om zelf in de lijst te zoeken naar een beeld.

 

In nieuw ventster bekijken Klik op dit icoon om het in aparte tab groter te kunnen bekijken.

Bovenkant van de pagina