Pas verschenen / Just published

 1. Langebaan - collectief schaatsjournalisten
 2. IJzige strijd voor eeuwige roem - Ron Couwenhoven
 3. Schaatsseizoen 2020-2021
 4. IJsclub VVV Blokzijl, 125 jaar
 5. Smeekens – Jan Smeekens en Jeroen Kleijne
 6. DRIVE, train je stoïcijnse mindset – Mark Tuitert
 7. Skeeleren in Nederland – Edward Swier/ANWB
 8. Het langebaanschaatsen in het Coronajaar 2020-2021 – H.V. Anderz
 9. Kampioensouders – Harmke van der Werk
 10. We kenne skaatse! - Willem Altena
 11. IJsclub Siberia 2015-2020
 12. 140 jaar Deventer ijsclub
 13. Oude schaatsers sterven niet - Rien de Roon
 14. IJsvogels. Nederlandse schaatsgekte over de grens – Bas van Oort

 

Hier treft u boeken over schaatsen en koude winters aan die recent zijn verschenen. De Poolster bemiddelt niet bij de koop of verkoop van deze titels.

Here you find books about skating and winters that were recently published. 

Langebaan - collectief schaatsjournalisten

Langebaan schetst de moderne Nederlandse schaatsgeschiedenis in 75 legendarische ritten. Van twee keer de buitenbocht (Jan Bols) tot aan twee keer de binnenbocht (Sven Kramer), en alles wat daartussen en omheen zit.

Kampioenen van toen en nu halen herinneringen op aan hun meest memorabele momenten. Hoogte- en dieptepunten wisselen elkaar in hoog tempo af, in een tijdperk tjokvol interessante ritten. Sommige staan ons nog helder voor ogen, andere worden door de auteurs aan de vergetelheid ontrukt.

Met infographics en recordlijsten per afstand, superbe fotografie uit tal van archieven en een voorwoord van Bert Wagendorp.

Langebaan is geschreven door een team van schaatsjournalisten die in het dagelijks leven werken voor onder meer AD, De Telegraaf, Trouw, de Volkskrant, ISU en NOS: Leo Aquina, Nando Boers, Lisette van der Geest, Jeroen Haarsma, Menno Haanstra, Erik van Lakerveld, Nick Tol en Peter Voskuil.

Verkrijgbaar bij Noblesse Uitgevers - https://www.noblesseuitgevers.nl/product/langebaan/

Tot en met 22 februari 2022: € 45; daarna € 49,95

IJzige strijd voor eeuwige roem - Ron Couwenhoven

Op 10 januari 2022 verschijnt het boek IJzige strijd voor eeuwige roem. Dit is een bijzonder boek in de Elfstedenbibliotheek. Het zal niet in de publieke verkoop via boekhandels komen, maar worden verspreid via een groot aantal supermarkten in het noorden en oosten van het land. Het is een verzamelboek, uitgegeven door uitgeverij Retrospectboekproducties uit Dieverbrug. Men kan bij de supermarkten 216 plaatjes verzamelen bij de boodschappen.

In het boek zijn 84 foto’s opgenomen. Het vertelt het verhaal van alle tochten, maar ook dat van 19de-eeuwse rijders, de deelname van Fanny Blankers-Koen in 1940 (zij kwam tot Wier), bijzonderheden over de eerste vrouwen (1917) die de tocht uitreden. Dat was niet alleen Janna van der Weg, maar ook vier andere dames, waarvan twee dochters van Lijsbeth Swierstra die op 28 december 1890 met haar zuster Akke als eerste vrouw de Elfstedenroute volledig afreed. Verder is er een nooit eerder gepubliceerde foto van Coen de Koning (in training in Davos in kleur), het eveneens niet eerder gepubliceerde verhaal over de activiteiten van de Telegraafredactie in 1985 en de enorme financiële gevolgen daarvan (11 miljoen gulden extra advertentie-omzet), de medaille die Coen de Koning in 1917 in Sloten won door er als eerste te passeren (het bestaan van deze medaille uitgeloofd door de VVV Zuid-Westhoek was tot nu toe onbekend) en tal van andere bijzonderheden en wetenswaardigheden over de tocht.

Uniek in dit boek zijn de QR-codes, waarmee vanaf 1933 van alle tochten filmfragmenten kunnen worden opgeroepen.

Aan het boek werd meegewerkt door het Eerste Friesche Schaatsmuseum, Hindeloopen, het Fries Scheepvaartmsueum, Sneek, het Fries Audio-en Filmarchief, Leeuwarden.

De actie bij de supermarkten loopt door tot eind maart en zal vermoedelijk in de winter 2022 – 2023 een vervolg krijgen in andere delen van het land.

Verschijnt 10 januari 2022.

Schaatsseizoen 2020-2021

 

 

 

 

Voor de 49e keer verschijnt hij. Vroeger begon het seizoen als de Schaatsseizoen verscheen. Dit keer moesten we iets langer geduld hebben, maar het was het wachten waard.  

Het naslagwerk kan worden besteld door net als vorig jaar € 25,00 over te maken naar Stichting Schaatsseizoen, rekening NL30 INGB 0000 3414 05.

Verscheen december 2021.

IJsclub VVV Blokzijl, 125 jaar

 

Een boekje met prachtige verhalen, schitterende foto’s en vele wetenswaardigheden uit het verleden van de ijsclub.

Het is voor slechts vijf euro te bestellen via info@ijsclubblokzijl.nl.

Verscheen november 2021.

 

Smeekens – Jan Smeekens en Jeroen Kleijne

 

 

 

 

 

Smeekens, hoe ik goud verloor en mezelf terugvond, is de volledige titel. Smeekens zette zijn hele topsportcarrière in het teken van de 500 meter. Een zoektocht naar de perfecte 34 seconden. Die perfectie werd in Sotsji behaald, waar hij zich even Olympisch kampioen mocht wanen. Totdat bleek dat er een fout was gemaakt bij de tijdwaarneming en het goud aan zijn neus voorbijging. Hoe kwam deze tegenslag aan en hoe kon hij dit verwerken?

Verkrijgbaar in de boekhandel voor € 20,99.

Verscheen november 2021.

DRIVE, train je stoïcijnse mindset – Mark Tuitert

 

 

 

 

Oud-Olympisch kampioen Mark Tuitert geeft ons een inkijkje hoe hij in zijn carrière om ging met de druk van topsport, het moeten presteren. In een tiental lessen leert hij ons hoe je je mindset kunt trainen voor alle uitdagingen in het leven. Hij geeft tips en tricks om ontspannen door het leven te gaan.

Hardcover, 144 pagina’s. Te koop via diverse boekhandels voor € 20.

Verscheen juli 2021

Skeeleren in Nederland – Edward Swier/ANWB

 

 

 

 

Schaatsen op wieltjes, het heeft niets met de winter te maken. Of toch wel? Het is een sport die in het afgelopen Coronajaar een extra impuls kreeg. Voor de ANWB een reden om met dit boek te komen. Een aantal bekende skeeleraars, zoals Jan Maarten Heideman, de broertjes Mulder, Irene Schouten en anderen, komen aan het woord en vertellen waarom skeeleren zo’n mooie sport is. Ze laten ons ook weten wat hun favoriete skeelerrondje is. Deze sporters zijn, niet toevallig, ook succesvol (geweest) in het marathon- en/of het langebaanschaatsen.

Paperback, 158 pagina’s. Te koop via de boekhandel voor € 19,99.

Verscheen juni 2021.

Het langebaanschaatsen in het Coronajaar 2020-2021 – H.V. Anderz

 

 

Wie het afgelopen seizoen nog eens wil herbeleven, die kan dat prima doen aan de hand van dit boek. In chronologische volgorde kun je van toernooi naar toernooi lezen. Per dag wordt er verslag gedaan van de gebeurtenissen op alle grote toernooien van het afgelopen seizoen, die zich allemaal in Heerenveen afspelen. Het tweede deel van het boek is gereserveerd voor lijstjes. Alle kampioenschappen en records uit de historie van het langebaanschaatsen.

Paperback, 342 pagina’s. Te koop via diverse boekhandels voor € 28,50

Verscheen mei 2021.

Kampioensouders – Harmke van der Werk

 

 

 

 

Dit keer niet de sporters aan het woord, maar de ouders van de sporters. Hoe beleven zij de successen van hun kind. Een verzameling openhartige gesprekken met de ouders van zeven verschillende topsporters. Er wordt niet alleen gesproken met de ouders van schaatssters Ireen Wüst en Suzanne Schulting, maar ook met ouders van kampioenen uit andere sportdisciplines, zoals die van Pieter van den Hoogenband, Epke Zonderland en Dafne Schippers.

Paperback, 288 pagina’s, Te koop in de meeste boekhandels voor € 19,99.

Verscheen mei 2021.

We kenne skaatse! - Willem Altena

We kenne skaatse, 150 jaar ijsclub Sneek. In 1969 fuseerden twee Sneker ijsclubs, waarvan de oudste, Friso, in 1871 werd opgericht. Journalist Willem Altena heeft vele verhalen opgetekend. Verhalen die zelfs Snekers niet altijd kenden. Verhalen die soms meer dan honderd jaar verborgen bleven in de archieven. Verhalen waarbij je jezelf direct terug waant in de tijd, alsof je er zelf bij was. Altena heeft heel goed de sfeer van de tijd weten vast te leggen en is een verteller pur sang.

Het boek telt ruim 90 pagina’s in full color en groot formaat.

Verschenen: januari 2021

Te bestellen via Claudia Reinsma, penningmeester@ijsclubsneek.nl.

Het boek kost € 15.

IJsclub Siberia 2015-2020

Weinig ijsclubs geven een boek uit ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan. IJsclub Siberia uit de Utrechtse wijk Overvecht, een club die als doel heeft om de nostalgie van een ijsbaan te combineren met de hippe stadscultuur, doet dat wel. Zoals bij veel ijsclubs was er de zoektocht naar een locatie waar snel en veilig geschaatst kon worden. Er moest geld ingezameld worden om de ijsbaan te bekostigen. Crowdfunding en andere creatieve ideeën leverden de oplossing hiervoor.

Dit aardige boekje van deze zeer jonge vereniging is ontstaan uit diverse artikelen die clubleden hebben geschreven over hun binding en activiteiten met de club.

Verschenen in december 2020.

Het is gratis te downloaden via: https://ijsclubsiberia.nl/jubileum-magazine-2020/,

of in gedrukte vorm te bestellen voor € 10 via IJsclubsiberia@gmail.com.

140 jaar Deventer ijsclub

De eerste ijsclub van Nederland, Daventria, was vermoedelijk al ter ziele toen in 1879, dus ruim 140 jaar geleden, de Deventer IJsclub werd opgericht. De DIJC is een club met een lange historie die veel kampioenen heeft voortgebracht. De opening van het IJsselstadion, begin jaren ’60 zal daar zeker aan hebben bijgedragen. Het is daarbij ook een grote club, met meer dan 600 leden, in alle takken van de schaatssport.

Hoewel het een klein boekje is, staat het bomvol informatie. Trips naar Zakopane en Alma-Ata, het EK van 1966 in het IJsselstadion met 24.000 toeschouwers per dag, de IJsselcupwedstrijden, Holiday on ice, de samenwerking met DNIJ en veel toppers van weleer. Het past allemaal in het boekje, dat helaas een saaie witte cover heeft, maar de inhoud maakt dat ruimschoots goed. Daar is veel aandacht aan geschonken.

Ongeveer 62 pagina’s in full color met heel veel foto’s.

Verschenen in oktober 2020.

Informatie omtrent dit boekje via https://www.deventerijsclub.nl/contact/.

Oude schaatsers sterven niet - Rien de Roon

Rien de Roon, 80 jaar inmiddels, oud-schaatser, trainer en rasverteller blikt terug op zijn schaatsleven met een vleugje weemoed en nostalgie. Herkenbaar voor ouderen en vol leermomenten voor jongeren.

Het boek is in eigen beheer uitgegeven en de opbrengst gaat naar het Parkinsonfonds.

Het verscheen in februari 2021.

De prijs is 29,90 euro.

Voor info bel 06-51278514 of mail rienderoon@upcmail.nl

IJsvogels. Nederlandse schaatsgekte over de grens – Bas van Oort

Wanneer Bas van Oort uitgenodigd wordt om mee te gaan op een schaatsmarathon in Siberië, zegt hij direct ja. Er is echter één probleem: hij kan niet schaatsen.

Na een spoedcursus op de Amsterdamse Jaap Edenbaan vertrekt hij naar Siberië met een bont gezelschap doorgewinterde schaatsers met sterke verhalen. Van Oort krijgt gaandeweg een unieke inkijk in de Nederlandse schaatscultuur. IJsvogels is niet alleen een verslag van een ongebruikelijke en onvergetelijke reis, maar schetst vooral een beeld van de onvoorwaardelijke liefde die Nederlanders hebben voor natuurijs.

Verschijningsdatum: 20 november 2020.

Paperback, € 19,99.

Bovenkant van de pagina