Schaatsenmakers- en verkopers Canada en USA

 

Zowel in Canada als de Verenigde Staten werd het schaatsen ingevoerd door de komst van Engelse troepen. Als beginpunt voor Canada wordt de Engelse overname in 1713 van het Franse Nova Scotia gezien. In de Verenigde Staten wordt het begin gelegd bij de komst van Britse legerofficieren in Philadelphia rond 1750. Eén van de eerste vooraanstaande Amerikaanse schaatsenrijders in de tweede helft van de 18de eeuw was Benjamin West, de latere president van de Royal Academy. West had op 24-jarige leeftijd in Londen kennis gemaakt met het schaatsen.

De Amerikaanse hardrijder Joseph Donoghue, die in 1891 in Amsterdam de eerste officieuze wereldkampioen werd, in de moderne hardrijstijl.

In de loop van de 19e eeuw werd de schaatssport steeds meer tot volkssport verheven. E.V. Bushnell uit Philadelphia ontwierp in 1848 de eerste compleet metalen schaats, die van grote invloed zou worden op het kunstrijden. Een eveneens revolutionaire vinding was die van de Canadees Forbes uit Halifax (Nova Scotia) in 1865. Zijn schaats kon door middel van een hevelsysteem de schoen aan de schaats vastklemmen. In de 19e eeuw werden tal van nieuwe kunstschaatsen ontworpen die de prestatie van de kunstrijders moesten verbeteren. Voor elke kleine nieuwe aanpassing werd patent aangevraagd.

Naast het kunstrijden werd in Noord-Amerika ook over lange afstanden gereden. In 1878 legde John Ennis in Chicago een afstand van 100 mijl af in 11 uur en 37 minuten en de 145 mijl in minder dan 19 uur. In 1879 werd in Amerika het eerste kampioenschap over 10 en 20 mijl gehouden met als winnaar G.D. Phillips. In het laatste kwart van de 19de eeuw kwam het hardrijden opzetten. In 1891 werd de Amerikaan Joseph F. Donoghue de eerste officieuze wereldkampioen lange baan bij de amateurs in Amsterdam.

Vanaf 1850 nam de schaatsfabricage in Noord-Amerika toe. Aanvankelijk werden voornamelijk kunstschaatsen gemaakt, maar na de successen van de Amerikaans hardrijders na 1880 werden ook hardrijdschaatsen gemaakt.

Canada

Voor een overzicht van de belangrijkste schaatsmodellen van Canada zie Antieke schaatsen Canada
Voor informatie over schaatsenmakers uit de Canada zie Schaatsenmakers- en verkopers Canada

 

Down River Skate or Tail skate
Lunenburg, Nova Scotia (Canada)

 
Long Race Speed Skate
J.A. Whelpley, Greenwich (New Brunswick, Canada)

 

USA

Voor een overzicht van de belangrijkste schaatsmodellen van de USA zie Antieke schaatsen USA
Voor informatie over schaatsenmakers uit de USA zie Schaatsenmakers- en verkopers Verenigde Staten

 

Shirley's Hawkins patent skate
W.M.Hawkins, Derby (Connecticut USA)
Donoghue skate
Barney&Berry, Springfield (Massachusetts USA)

Bron

Veel informatie is afkomstig uit het artikel  'Schaatsgeschiedenis Buitenland' op Schaatshistorie.nl van de auteur Wiebe Blauw, begunstiger (lid) van De Poolster.
Het is eerder verschenen in zijn boek 'Van Glis tot Klapschaats' (2001)

Frits Locher, 2020

Bovenkant van de pagina