Schaatsenmakers- en verkopers Duitsland

 

In Duitsland zijn de afgelopen paar honderd jaar zeer veel schaatsen gemaakt. Dat gebeurde zowel in lokale smederijen als in fabrieken naast andere metaalproducten zoals scharen, messen, (tuin)gereedschap. De meeste waren gelegen in Remscheid en omgeving (in de regio het Bergisches Land ten zuiden van het Ruhrgebied). Ook waren er fabrieken - met name vanaf het midden van de 19e eeuw - die zich uitsluitend richtten op het maken van (rol)schaatsen, zoals de firma J. P. Becker jr. uit Remscheid.

Andere gebieden in Duitsland waar schaatsen werden gemaakt door veel lokale smederijen, waren Ost-Friesland en het Spreewald (deelstaat Brandenburg) ten Zuid-Oosten van Berlijn. Ook in andere plaatsen zoals Darss aan de Oostzeekust en Stuttgart werden schaatsen gemaakt.

Van de Duitse schaatsenmakers - en verkopers zijn er ongeveer 350 bekend.

Voor een overzicht van de belangrijkste schaatsmodellen van Duitsland zie Antieke schaatsen Duitsland

 

VOORBEELD- STALENBOEKEN (MUSTERBÜCHER)
De schaatsenfabrikanten uit Remscheid en omgeving gebruikten in de 19e eeuw voor de verkoop van hun producten een stalenboek (Musterbuch). Zie afbeeldingen uit voorbeeldboeken (Musterbücher).
Een prachtig bewaard gebleven stalenboek is van de schaatsenmaker- en verkoper Fritz Wolff.

 

Niet alleen in Remscheid maar ook in Ost-Friesland, het Spreewald-gebied en - op kleine schaal - in enkele andere plaatsen werden in Duitsland schaatsen gemaakt.

Bronvermelding

Remscheids Weg zur Schlittschuhschmiede der Welt
Gerhard Esser, uitgave Stadtarchiv Remscheid in 1978

Informatie archief Deutsches Werkzeug Museum Remscheid en stadsarchief Solin­gen

Wiebe Blauw en Frits Locher (Nederland)
Schaatsenmakers Remscheid e.a., centrum van de Duitse schaatsenindustrie, 1750-1975, december 1999

Boek "Nachweis­ung der im Deutschen Reiche ge­setz­lich geschützt­en Waar­enzei­chen"; Gruppe VC, 1875 bis 1890 und 1893; Waarenzeichenblatt Klasse 9C, 1898 und 1899

Aanvullingen Frits Locher, 2019

arc

Bovenkant van de pagina